Acute bekkenklachten kunnen ontstaan na vertillen of verstappen en kunnen een SI-blokkade veroorzaken.
SI-blokkade en symfyse-blokkade kunnen met Orthopedisch Manuele Therapie snel opgelost worden.
Bekkeninstabiliteit tijdens en na de zwangerschap kan goed behandeld worden
Met Dry Needling, Massage en Oefening verdwijnt de pijn en krijg je weer controle over de bekkenbeweging
Langdurige bekkkenklachten zijn goed te behandelen, maar vragen tijd en inzet van therapeut en klant.
Symptomen van bekkenklachten:
# Pijn en stijfheid in lage rug of soms bovenrug
# Pijn in heiligbeen of stuitje
# Pijn aan de voorzijde in lies of bij schaambeen
# Uitstralende pijn in boven en onderbeen
# Pijnlijke spierspanning in 1 of beide benen
# Moeite met tillen, traplopen, zitten of bukken
# Moeite met opstaan, lopen, of (lang) staan.
Langdurige of chronische bekkenklachten komen voor bij een grote groep mensen. Bij een klein deel hiervan worden klachten sterker of breidt het klachtengebied zich uit. De spieren rondom het bekken spannen steeds meer aan. Op den duur geeft dit verkrampingen of triggerpoints in de spieren van bekkenbodem, lage rug, bil en heup en breidt het probleem zich steeds verder uit. (Zie ook Ilio Psoas Syndroom.) Mijn ervaring is dat mensen met langdurige bekkenklachten bij zeer veel therapeuten en artsen geweest zijn. Er bestaat een bepaalde mate van frustratie en ze hebben (een deel van) hun hoop opgegeven. Om iemand met langdurige klachten goed te behandelen is veel kennis en kunde van de therapeut nodig en veel inzet en geduld van de klant.
Bekkenverandering tijdens zwangerschap doordat het buikvolume toeneemt en vervolgens de buikspieren uitgerekt worden. Het vrijkomen van het hormoon relaxine zorgt ervoor dat de bekkenbanden elastischer worden zodat er ruimte komt voor de geboorte. Ook spieren, huid en andere banden zoals de tussenwervelschijf worden elastischer. De extra beweeglijkheid kan resulteren in bekkeninstabiliteit en spier en gewrichtsklachten veroorzaken.
Bekkeninstabiliteit na bevalling komt bij een deel van de vrouwen voor. Het kan direct na de bevalling aanwezig zijn of langzaam aan opkomen en versterken. Vaak wordt er vanuit gegaan dat alle weefsels die uitgerekt zijn tijdens de zwangerschap, vanzelf weer terugkeren hun normale staat. Bij een klein deel van de vrouwen blijven huid, spieren en gewrichtskapsels klachten geven. Een bekkenblokkade of verandering in spieren kan blijven bestaan. Soms blijft er overgevoeligheid in de hele regio om het bekken aanwezig. Dit is in de meeste gevallen op te lossen door training van specifieke bewegingen, manipulatie, bindweefselmassage en dry needling.
Bekkenbodemklachten. De bekkenbodemspieren dragen en bewegen de organen in het bekken zoals baarmoeder, blaas, plasbuis en anus. Deze spieren kunnen te zwak, maar ook te gespannen zijn. De spieren, zenuwen of organen kunnen beïnvloed zijn door de bevalling. Hierdoor kunnen er verzakkingen van de organen optreden. Voorbeelden van bekkenbodemklachten zijn problemen met plassen of poepen, urineverlies, verandering van gevoelens bij seksualiteit.
Ik ben specialist op het gebied van houding, beweging en pijn rond het bekkengebied. Voor specifieke bekkenbodemklachten kunt u beter naar gynaecoloog en bekkentherapeut gaan. Soms behandel ik vrouwen met pijnklachten rond het bekken, die ook urineverlies bij hoesten, niezen, tillen of springen hebben. Door gerichte training van spieren van rug, benen, bekken en bekkenbodem komt er vaak verbetering van de controle van de blaas.